Spring til hovedindhold

Opdrætsanlægget

.

Nordsøen Oceanariums opdrætsfaciliteter

Opdrætsfaciliteterne, der er hjertet af hele projektet, har hjemme i Nordsøen Oceanarium.

Faciliteterne omfatter et moderhummeranlæg, larvetanke og aquahives, som alle beskrives nærmere på denne side.

Der er sket en løbende udvikling i projektets faciliteter igennem årene, og fremadrettet er der ligeledes ambitioner om at optimere og udvide anlægget. Både for at øge kapaciteten, men endnu vigtigere for at øge overlevelsesraten blandt hummerynglen, som er den helt store udfordring ved hummeropdræt. 

 

Moderhummeranlægget

Moderhummeranlægget består af 24 rumdelte kar, hvor moderhummeren lever, indtil den har smidt sine æg. Der kan være en-to moderhummere i hvert kar afhængigt af hummernes størrelse.

Anlægget er delt op i to rækker. Den ene følger den naturlige havtemperatur i havet, mens den anden række kan temperaturreguleres. Ved at påvirke temperaturen kan gydningen spredes ud over en længere periode. Det er en fordel, da der er begrænset kapacitet til hummerlarverne, og hver moderhummer lægger mellem 1000 og 10.000 æg ad gangen.   

Larveopsamlingen i moderhummeranlægget foregår i dag ved hjælp af et udløb til et net, der tømmes hver morgen, og larverne overføres derefter fra moderhummeranlæg til larvetanke.

Der har tidligere været udfordringer med bakterier i anlægget, og derfor er der nu monteret UV-belysning for at dræbe bakterierne i indløbsvandet, som kommer direkte fra havet. 

.

Hummerlarveanlægget

Anlægget til hummerlarver består af 15 individuelle tanke med en kapacitet på 200 liter hver. Her kommer hummerlarverne over, så snart de er blevet udklækket af æggene i moderhummeranlægget.

I larvetankene er der monteret et flow- og beluftningssystem, som holder larverne adskildt i vandsøjlen og derved mindsker kannibalismen.

Hver tank indeholder maksimalt omkring 2500 larver, som er i tankene i 16-20 dage, før de flytter over i hver sin etværelses lejlighed i aquahiven. Her skifter hummerne nemlig til stadie fire i væksten, hvor de går fra at være pelagiske, fritsvævende larver til bundsøgende hummere. 

.

Aquahives

Aquahiven er den cylinderformede tank, hummerynglen sættes over i, når den når postlarvae-stadiet efter 16-20 dage.

I Nordsøen Oceanariums opdrætsanlæg er der seks aquahives, som hver indeholder op til 12 bakker med hummeryngel. Hver bakke er inddelt i 136 små rum, hvor de små hummere bor enkeltvis for ikke at kunne spise hinanden.

Hvert rum har små huller i gulvet, som foderet kan komme igennem. Vandet og foderet i aquahiven cirkulerer konstant rundt for blandt andet at sikre, at foderet når ind i alle rum.

Hummerynglen bliver i aquahiven, indtil de er klar til udsætning i Nordsøen.

.

Foder

Foder og næring er et helt centralt punkt, når det kommer til at øge hummerynglens overlevelsesrate. DTU Aqua har gennem en årrække forsket i udvikling og optimering af foder og ernæring, og resultater herfra bruges i projektet. 

Hos Nordsøen Oceanarium fodres hummerynglen med artemia, der er en lille saltsøreje, som bliver op til én centimeter.

Forskning fra DTU Aqua har vist, at artemia er en god næringskilde for hummerynglen. Forskningen viser i øvrigt, og at overlevelsesraten i vokser, jo større artemia ynglen bliver fodret med. Dels fordi større artemia indeholder mere protein og energi, men også fordi større artemia er lettere at fange for hummerynglen.

.