Spring til hovedindhold

Peter fra DTU Aqua undersøger, hvad fiskene bruger deres energi på

.
 
Peter Vilhelm Skov fra DTU Aqua i Hirtshals forsker blandt andet i, hvordan man får fisk i akvakultur til at vokse så effektivt som muligt. Han håber, at han og kollegerne kan blive endnu bedre til at fortælle omverdenen om, hvad de arbejder med til hverdag.

Lige siden 51-årige Peter Vilhelm Skov var barn, har han været interesseret i fisk og livet under vandoverfladen.

Den interesse har ført ham og familien på tværs af landet fra Helsingør til Nordjylland, hvor han i 2009 fik et job på DTU Aqua i Hirtshals. 15 år senere er han her endnu. Han bor i Hjørring og besidder til daglig en stilling som lektor og studieleder på Institut for Akvatiske Ressourcer.

Her bruger han cirka halvdelen af sin arbejdstid på undervisning og administrativt arbejde som studieleder, mens den anden halvdel bruges på forskning.

”Jeg har været meget interesseret i fisk, siden jeg var barn. Jeg synes, det er en spændende gruppe dyr, og jeg besluttede mig for at blive biolog og gå den vej. Vi mennesker gør mange ting, der ikke er fordelagtige for fisk, men i hvor stor grad påvirker det dem egentlig, og kan vi gøre noget ved det? Det er noget af det, jeg forsker i til hverdag,” siger Peter Vilhelm Skov.

Ressourcerne skal udnyttes bedst muligt

Peter Vilhelm Skovs forskning handler primært om energiomsætning hos fisk i akvakultur, altså fiskeopdræt. Her forsker han blandt andet i, hvordan energien i fiskenes foder sammensættes og udnyttes, så det har den bedst mulige effekt.

”Man kan ændre i foderets energifordeling, altså hvad der kommer fra fedt, kulhydrat og protein, og opnå bedre vækst hos fiskene. Det handler om at få fiskene til at vokse mere effektivt og udnytte ressourcerne bedst muligt. Hos DTU Aqua kan vi gå ind og ændre i foderets opbygning og se, hvordan fiskene reagerer, så vi kan optimere foderet,” siger Peter Vilhelm Skov.

Udover foderet er der også andre ting, der påvirker fiskenes energiforbrug. Det kan blandt andet være vandets temperatur og pH-værdi. Er der eksempelvis for meget CO2 i vandet, så går det ud over fiskenes appetit og påvirker deres energiforbrug.

”For meget CO2 i vandet er ikke godt for fiskene, som bliver sløve. Dermed skal de bruge mere energi på at holde sig i gang og bare have det godt. Bruger de 10 procent mere energi på bare at leve, så skal der måske bruges 10 procent mere foder, og det er hverken godt for fiskene eller producenterne.”

”Så jeg ser på alle de forskellige faktorer, der kan påvirke fiskenes energiforbrug både indefra og udefra, og forsøger vi at optimere tingene,” siger Peter Vilhelm Skov.

Vil gerne være mere synlige

Peter Vilhelm Skov anerkender, at det til tider kan være lidt svært for omverdenen at forstå, hvad han og kollegerne arbejder med på DTU Aqua i Hirtshals.

Virksomhederne har de god kontakt til. De er vigtige samarbejdspartnere i forskningsprojekterne og bliver blandt andet inviteret til temadage, hvor de bliver præsenteret for resultaterne.

Men DTU Aqua i Hirtshals vil også gerne fortælle om deres arbejde til hr. og fru Jensen, understreger Peter Vilhelm Skov. 

”Det er noget, vi arbejder på at blive bedre til. Det er vigtigt at fortælle omverdenen om, hvad vi laver. Vi bruger til dels offentlighedens midler på vores forskning, så det er vigtigt, at det kommer nogen til gode.”

”DTU bedriver forskning til gavn for samfundet, og vi har altid et anvendelsesmæssigt sigte. Hvordan kan vi få noget til at fungere bedre, end det gør i forvejen, så nogen kan drage nytte af det?”

Tidligere på året holdt DTU Aqua åbent hus, hvor gæster kunne se de moderne faciliteter og høre om de mange spændende forskningsprojekter. Folk kan desuden følge med på deres Facebook og Instagram, hvor der bliver fortalt mere om forskningen og dagligdagen.