Spring til hovedindhold

Ambitiøst samarbejde skal skabe bæredygtige industrier i Hirtshals

.

Et nyt og visionært dansk-svensk samarbejde om cirkulær industri inden for den maritime sektor har set dagens lys.

Under navnet Skandinaviske Cirkulære Industriparker (SCI) går Nordsøen Forskerpark, Hirtshals Havn, Hjørring Kommune og Skagen Uddannelsescenter sammen med Sotenäs Kommune i Sverige om at udvikle en model for, hvordan industrihavne kan opbygge og styrke cirkulære forretningsmodeller.  

Det handler blandt andet om, hvordan man bedre udnytter restprodukter fra en produktion, så de genanvendes i stedet for at gå til spilde. Det kan være råvarer, energi eller andre spildprodukter.

Det skal dermed både gavne miljøet, de etablerede virksomheders økonomi og potentielt skabe nye virksomheder.  

Projektet er støttet af EU og varer tre år. Skagen Uddannelsescenter er Lead Partner på samarbejdet, og direktør Peder Key Kristiansen har store forventninger: 

”SCI-projektet skal fremme to centrale mål: Dels det overordnede europæiske mål om omstilling til en grøn og cirkulær økonomi, og dels de lokale mål om at etablere nye lokale industriparker på de to havne.”

”Det er vores håb, at vi med SCI-projektet får skabt et tættere samarbejde omkring bedre udnyttelse af de ressourcer, som findes på vores havne i Hirtshals og Kungshamn,” siger Peder Key Kristiansen.

Skal lære af hinanden

Sotenäs Kommune har omkring 9.000 indbyggere og ligger i Västra Götaland nord for Göteborg. Det er en attraktiv samarbejdspartner, da kommunen allerede har stor erfaring med industrielle symbioser og anvendelse af restprodukter til nye bæredygtige produkter.

”Sotenäs Kommune har arbejdet med principperne omkring industriel symbiose i deres fiskeindustrier i flere år. Den måde, hvorpå Sotenäs Kommune har formået at samle lokale aktører og skabe opbakning til den cirkulære tankegang, er unik, og der er mange gode erfaringer herfra, som vi kan lære af,” siger Peder Key Kristiansen.   

Projektet blev for alvor skudt i gang, da deltagerne fra dansk og svensk side i marts mødtes til kickoff-seminar i Hirtshals. Nordsøen Forskerpark deltager også i det treårige projekt, og projektleder Mette H. Roussis ser et spændende potentiale i samarbejdet.

”Det gør det muligt at booste aktiviteter, som allerede er i gang i Hirtshals. I Forskerparken vil vi gerne bygge bro mellem forretning og forskning, og det er der i høj grad brug for, når vi skal nytænke eksisterende forretningsmodeller, både når det gælder viden og kompetencer,” siger hun.

Projektet munder ikke som sådan ud i en nybygget, fysisk industripark, men det skal ses som en synliggørelse af de mange indsatser, der finder sted på og omkring Hirtshals havn, for at gøre den blå industri mere cirkulær.

”Vi bliver alle sammen klogere af inspiration fra andre havneområder, og projektet handler netop om at lære af hinanden på tværs af grænserne, og ud fra dét skabe den model, der passer bedst til Hirtshals. Det glæder vi os til at være en del af,” siger Mette H. Roussis.

Foruden Sotenäs Kommune er også Svinesundskommittén, Renahav Sverige og Kungshamnsfiskarna en del af projektet fra svensk side.